Mysleli jste, že je všechna zelenina zdravá? Ani omylem! Této se raději obloukem vyhněte
Ze vší té zeleniny, co do nás rodiče cpali, nabral člověk přesvědčení, že cokoliv utrhne ze země, je zdravé. Ale není to tak. Některá zelenina je jedovatá, i když ji běžně najdete v obchodě!
- Artyčok. Nadýmá a obsahuje látky, které jsou pro nás nestravitelné. Je nebezpečný hlavně pro ty, kteří mají nemocná játra, protože stimuluje tvorbu žluči.
- Růžičková kapusta. Způsobuje nadýmání. Syrová je největší zlo, pokud ji tepelně zpracujete, není to tak hrozné.
- Květák. Květák nadýmá, ale ne tak jako artyčok nebo kapusta. Nicméně plyn, který z vás vyjde, bude obsahovat síru, a bude to nevídaný smrad. U některých navíc vzbuzuje alergickou reakci projevující se otokem krku, svěděním a ztíženým dýcháním.
- Rajčata z plechovky. Čerstvá jsou skvělou prevencí proti rakovině, konzervovaná ji naopak způsobují. Nejde ani tak o proces konzervace, jako o škodlivé chemické látky, ktré v nich plechovka zanechává.
- Cukrový hrášek. Obsahuje cukry pro žaludek těžko stravitelné, což se opět projevuje velmi nepříjemným nadýmáním. Může ale zapříčinit i bolestivé křeče a průjem.
- Cibule. Pokud máte citlivější žaludek, zejména syrové cibuli se snažte vyhýbat. Poškozuje žaludeční stěny a ve střevech usazuje vyšší obsah vody.
- Dýně. Patří k top pětce nejnebezpečnější zeleniny. Je sice skvělým zdrojem vitaminu C a antioxidantů, ale její loupání je kvůli extrémně tvrdé slupce vysoce nebezpečné. Kromě ohnutého nože si můžete i uříznout prst.
- Brambory. Mají v sobě velké množství sacharidů. Ty nárazově zvyšují hladinu cukru, která pak zas rychle spadne. A to je pro organismus velmi škodlivé.