Červený meloun – malý ovocný zázrak, víte proč? 9 důvodů
Není nad to dát si v létě vychlazený červený meloun. Skvěle chutná, báječně osvěží, ale nejen to. Jedná se totiž o mimořádně ojedinělé ovoce a sklenku melounové šťávy byste si měli dopřát každý den. A proč?
- Pročišťuje ledviny, močový měchýř, žlučník, čímž napomáhá udržet zdraví celého organismu.
- Je skvělým antioxidantem – meloun je plný vitaminu C a betakarotenu, který se chemickými procesy mění na vitamin A. Oba vitaminy zpomalují proces stárnutí a zbavují těla radikálů.
- Díky vitaminu B6 zabraňuje vzniku stresu a úzkosti, udržuje v dobré kondici mozek. Navíc, dámy, je ideální ke snížení menstruačních i premenstruačních bolestí.
- Vitamín B3 v něm obsažený pak lépe okysličuje tělo.
- Obsahuje aminokyselinu zvanou L-citrulin, které se jen tak v ovoci nevyskytuje. Díky této látce je tělo správně hydratované a lépe regeneruje poškozené buňky.
- Pomůže vám v boji proti artritidě a revmatu, onemocněním srdce či astmatu.
- Kyselina listová – i tu najdete v melounu, je nepostradatelná pro zdravé nehty, vlasy, krvetvorbu, plodnost i správný vývoj plodu.
- Najdete v něm další antioxidant, který pomáhá v boji proti rakovině (plic, tlustého střeva, slinivky, prostaty). Jmenuje se lykopen. Lykopen navíc předchází vzniku vrásek, dopomáhá ke zdravé pokožce a chrání DNA před mutacemi.
- Mimo to obsahuje: hořčík, mangan, železo, jod, draslík, vápník, zinek.