5 zdravotních výhod banánu

Redakce

Banány jsou velmi zdravé a chutné a obsahují několik základních živin, které jsou prospěšné pro trávení, zdraví srdce a hubnutí. Kromě toho, že jsou velmi výživné, tak jsou také jednoduchým a lehkým jídlem. Zde je pět zdravotních přínosů banánu.

  1. Banány obsahují mnoho důležitých živin

Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na zemi a není to jen proto, že tak skvěle chutnají, ale také proto, že obsahují spoustu blahodárných živin a antioxidantů. Jeden banán obsahuje draslík, vitamin B6, vitamin C, hořčík, měď, mangan,  čisté sacharidy, vlákninu, protein a tuky.  Každý banán má pouze sto pět kalorií a skládá se téměř výhradně z vody a sacharidů. Banány obsahují jen málo bílkovin a téměř žádný tuk. Sacharidy v nezralých banánech se skládají převážně ze škrobu a rezistentního škrobu, ale jak banán zraje, tak se škrob mění na cukr.

  1. Banány pomáhají při hubnutí

Nepotvrzují to žádné studie, ale banán má jednoduše hned několik vlastností, které mohou během hubnutí pomoci. Především obsahuje velmi málo kalorií, je bohatý na vlákninu a vše, co obsahuje více vlákniny, tak je spojeno s nižší tělesnou hmotností. Díky obsahu škrobu navíc skvěle zasytí.

  1. Podporuje zdraví srdce

Draslík je minerál, který má zásadní význam pro zdraví srdce, zejména kontrolu krevního tlaku. Banány jsou velkým zdrojem draslíku a byla by škoda tuto jeho vlastnost nevyužít. Draslík vám sníží tlak a snižuje vznik onemocnění srdce.

  1. Banán obsahuje účinné antioxidanty

Ovoce a zelenina jsou výborným zdrojem dietních antioxidantů a banány nejsou výjimkou. Obsahují několik typů účinných antioxidantů, včetně dopaminu a katechinů. Tyto antioxidanty jsou spojovány s mnoha zdravotními výhodami, jako je například snížení rizika vzniku degenerativních onemocnění.

  1. Banány vás zasytí

Rezistentní škrob je druh nestravitelných sacharidů, které se nachází v nezralých banánech, a funguje jako rozpustná vláknina. Čím zelenější banán je, tím více rezistentního škrobu obsahuje. Na druhou stranu zralé banány obsahují nižší množství rezistentního škrobu a vlákniny, ale vyšší množství rozpustné vlákniny.

Už jen neběhejte: Cviky, které vám pomohou s vaší postavou

Jak se udržuje ve formě krásná vévodkyně Kate?