5 zdravotních výhod banánu
Banány jsou velmi zdravé a chutné a obsahují několik základních živin, které jsou prospěšné pro trávení, zdraví srdce a hubnutí. Kromě toho, že jsou velmi výživné, tak jsou také jednoduchým a lehkým jídlem. Zde je pět zdravotních přínosů banánu.
- Banány obsahují mnoho důležitých živin
Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na zemi a není to jen proto, že tak skvěle chutnají, ale také proto, že obsahují spoustu blahodárných živin a antioxidantů. Jeden banán obsahuje draslík, vitamin B6, vitamin C, hořčík, měď, mangan, čisté sacharidy, vlákninu, protein a tuky. Každý banán má pouze sto pět kalorií a skládá se téměř výhradně z vody a sacharidů. Banány obsahují jen málo bílkovin a téměř žádný tuk. Sacharidy v nezralých banánech se skládají převážně ze škrobu a rezistentního škrobu, ale jak banán zraje, tak se škrob mění na cukr.
- Banány pomáhají při hubnutí
Nepotvrzují to žádné studie, ale banán má jednoduše hned několik vlastností, které mohou během hubnutí pomoci. Především obsahuje velmi málo kalorií, je bohatý na vlákninu a vše, co obsahuje více vlákniny, tak je spojeno s nižší tělesnou hmotností. Díky obsahu škrobu navíc skvěle zasytí.
- Podporuje zdraví srdce
Draslík je minerál, který má zásadní význam pro zdraví srdce, zejména kontrolu krevního tlaku. Banány jsou velkým zdrojem draslíku a byla by škoda tuto jeho vlastnost nevyužít. Draslík vám sníží tlak a snižuje vznik onemocnění srdce.
- Banán obsahuje účinné antioxidanty
Ovoce a zelenina jsou výborným zdrojem dietních antioxidantů a banány nejsou výjimkou. Obsahují několik typů účinných antioxidantů, včetně dopaminu a katechinů. Tyto antioxidanty jsou spojovány s mnoha zdravotními výhodami, jako je například snížení rizika vzniku degenerativních onemocnění.
- Banány vás zasytí
Rezistentní škrob je druh nestravitelných sacharidů, které se nachází v nezralých banánech, a funguje jako rozpustná vláknina. Čím zelenější banán je, tím více rezistentního škrobu obsahuje. Na druhou stranu zralé banány obsahují nižší množství rezistentního škrobu a vlákniny, ale vyšší množství rozpustné vlákniny.