8 způsobů, jak si otevřít víno bez vývrtky
Je pátek. Chystáte se večer trochu zapařit a popít? Proč ne! A kdybyste se náhodou dostali do situace, že budete mít žízeň, láhev dobrého vína, ale žádnou vývrtku, mrkněte na deset tipů, jak takovou lahvinku pohodlně otevřít.
- Šroubem a kladivem
Pokud máte k dispozici bednu s nářadím, popadněte delší šroub, navrtejte ho do korkové zátky a rozdvojeným koncem kladiva pak vytáhněte hřeb i se špuntem. - Teplem
Hodí se pro červené víno (nebo jakékoliv, které jste předtím nechladili). Hrdlo láhve pomalu zahřívejte pomocí horké vody nebo ručního hořáku. Teplo špunt postupně vytlačí ven. - Vařečkou
Hrdlo láhve přikryjte papírovou utěrkou, aby nevystříklo, a pomocí tenké vařečky špunt zatlačte dovnitř. - Klíčem
Pod úhlem 45° zabodněte do korku klíč a hýbejte s ním sem a tam, páčivým pohybem. Špunt tak po krůčkách vysunete ven. - Botou
Klasika všech venkovních popíječů. Láhev postavte do boty a několikrát s ní tak bouchněte o zeď. Nárazy špunt vystřelí a díky měkké podložce se láhev nerozbije. - Botou naruby
Opačná verze předchozího způsobu. Stiskněte láhev vína mezi stehny hrdlem dolů. Středně tvrdou botou pak bijte do dna láhve a špunt vylétne. - Pumpičkou
Nechte někoho, aby láhev přidržel, a špičatý konec pumpičky zapíchněte do špuntu. Pak už stačí jen párkrát stlačit píst a špunt pomaže ven jako raketa. - Nožem
Máte doma takové ty hodně tenké a špičaté nože, které jste dostali, ale netušíte, na co jsou, a tak se jen tak válí? Teď najdou využití! Prostě jedním z nich propíchněte špunt a tahejte.