5 potravin, které je nejlepší snídat
Snídaní začíná svůj den většina z nás a proto, že jsme po dlouhé noci vyhladovělí, zasloužíme si něco skvělého a zdravého. Zdravé jídlo je plné energie, vitamínů a ještě k tomu nás i zasytí. Nejlepší potraviny jsou ty, které kombinují dobré sacharidy, vlákninu a bílkoviny. Pojďme se podívat na ty úžasné potraviny, které jsou na snídani nej.
- Ovesné vločky. Ovesné vločky jsou velmi zdravé a mají na naše tělo blahodárné účinky. Obsahují beta-glutan, což je typ vlákniny, která prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pořád vám to nestačí? Jsou také bohaté na omea-3 mastnou kyseliny, kyselinu listovou a draslík. Co je na nich ještě skvělého? Jsou hotové během chvilky a můžete si je ochutit tím, co máte rádi.
- Řecký jogurt. Dříve u nás nebyl tak úplně známý, ale v poslední době se s takovými potravinami roztrhl pytel. I my jsme mu propadli. Je kyselý a plný vápníku a zdravých tuků. Má dokonce dvakrát více bílkovin než normální jogurt. Jak si ho můžete vychutnat? Smíchejte ho třeba s ořechy, ovocem a javorovým sirupem. To je ňamka!
- Grep. Snažíte se zhubnout? Tak právě grapefruit je skvělým pomocníkem. Dle studie je dokonce dokázáno, že když si ho budete dávat před jídlem, zhubnete, a to díky následnému rychlému spalování tuků. Má však také příznivé účinky na hladinu krevního cukru a hladinu inzulinu v těle. Vaše tělo dokonale hydratuje, zvyšuje imunitu a obsahuje spoustu antioxidantů. Jak ho naservírovat? Dejte si ho třeba s jogurtem nebo jako doplněk k míchaným vejcím.
- Banány. Milujeme banány, vy taky? Neexistuje nic, díky čemu udržíme své chutě na uzdě jako právě po tom, co si dáme banán. Tohle žluté ovoce obsahuje rezistentní škrob a zdravé sacharidy, které nás nasytí. Banán můžete přidat do ovesných vloček, které pak ani nemusíte sladit, vzhledem k tomu, že banán je sladký dost.
- Vejce. V posledních letech prožívají docela comeback a není se čemu divit. Nejdříve se všichni snažili vyhýbat jejich konzumaci ze strachu zvýšení cholesterolu v krvi a nyní jsou označovány jako zdravý zdroj bílkovin a živin, jako je vitamín D. Výzkum ukázal, že cholesterol v naší stravě má menší vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Vejce si připravte tak, jak je máte rádi.